De Jister

Daar waar de koeien vreedzaam worden samengedreven om gemolken te worden.

NEW: ARCHEOLOGY

Een nieuw artikel van Francesco Carotta is verschenen:

b97f6e7d12.jpg

FRANCESCO CAROTTA – in Quaderni Ticinesi – Numismatica e Antichità Classiche 45, 2016, pp. 129-179.

‘Jouw ontdekking van de liggende Caesar in afbeelding is voor de wetenschap zeer belangrijk, alsook de daarmee samenhangende Aurora-betekenis op de Buca-munt.’

Erika Simon

 

images.jpeg

L. Buca, 44 v C.

Een nieuw wetenschappelijk artikel van Francesco Carotta heeft het licht gezien. In dit artikel voorziet hij de bekende Caesarbuste Tusculum van nieuwe archeologische inzichten, waarmee hij een verbinding kan leggen met de bekende munt L. Buca, 44 v C. Deze munt heeft bij archeologen tot veel vragen geleid. Men wist niet goed hoe men de afbeelding op de munt moest interpreteren. Carotta herleidt de munt tot de bijzettingsplechtigheid van Caesar met nieuwe argumenten. Experts zijn zeer ingenomen met dit onderzoek.

Briefwisseling met archeologe Prof.Dr.Dr.h.c. Erika Simon

Vertaald citaat uit Corriere del Ticino:  (7-2-2017)

“Omdat de motieven op Romeinse munten in de regel reeds vervaardigde gedenktekens weergaven, moet men aannemen dat Caesar voor zijn eigen postume mausoleum opdracht had gegeven tot het maken van een als beeldengroep uit te voeren grafmonument. Daarin liet hij zich afbeelden als een nieuwe Memnon, gedood op het slagveld of door verradershand, opgewekt door moeder Aurora en bezocht in de nacht door de minnende maangodin. Wat zou verklaren waarom de knapste archeologen en numismatici het danig tegen de borst stuitte om in het Portret van Tusculum of op de Denarius van Buca Caesar te herkennen: een liggende Caesar strookte niet met het mentale beeld dat de communis opinio zich van hem had gevormd – en zich helaas nog altijd vormt. Daarin domineert het aspect van de keiharde dictator, terwijl dat van de barmhartige martelaar onopgemerkt blijft. Daar zo liggend, tussen de tranen vergietende Aurora en de maangodin, leek hij maar al te zeer op een Liggende Christus tussen de Moeder van Smarten en de engel, en had men zich de vraag moeten stellen: hoe kan dat? Heikel onderwerp: maar liever omzeilen.” 

 

Vertaling begeleidend artikel in Italiaanse krant Corriere del Ticino-Nederlands

Bewerkt artikel in Corriere del Ticino

pdf van artikel in Corriere del Ticino

Vertaling begeleidend artikel Corriere del Ticino -Duits

Discussie

%d bloggers liken dit: