Gepost door: dejister | 27 april 2009

Rome 15 maart 2009 (7)

179-dsc02321
Klik in de foto’s voor een vergroting.

Patricia Anne Hunter is schrijfster van een roman over Caesar en komt hier elk jaar op de vijftiende maart. Zij uit Engeland, een vriendin van haar uit Amerika, maar beide in een T-shirt met SPQR. Hunter is een geharnaste Caesar-adept,  want zij legt geen snijbloemen aan zijn voeten, maar rode rozen van zijde.
‘Die gaan veel langer mee’, stelt ze teder.  Ze heeft een hekel aan verwelkte bloemen en heeft voor deze oplossing gekozen.

165-dsc02304

Hunter heeft haar hele leven al een voorliefde voor Caesar gehad. Haar vriendin knikt bevestigend. Vandaar ook haar roman ‘Immortal Caesar’.
‘He is a great man…’, klinkt het zacht. Horen wij dat goed? Wordt er over hem in de tegenwoordige tijd gesproken? Is dat toeval?  En daarom ook die onsterfelijke rozen van zijde?  Caesar is opgestaan uit de dood in de ogen van de Romeinen, en dus is hij inderdaad nog t.t. en onder ons.
Het wordt ons allemaal duidelijk. Op de sokkel liggen er inmiddels allerlei  herdenkingstekens: steentjes, snijbloemen, bloemen van geblazen glas, oorkondes en er staan twee kransen tegen de marmeren console opgesteld. En wanneer de avond invalt, warmen rode waxinelichtjes zijn bronzen kuiten.

221-dsc02375

Hoewel in militair uniform, is er zo niets meer heldhaftigs aan de man aan wie Napoleon een voorbeeld nam.
‘Ga gezellig mee joh!’

Alle foto’s (c) Tommie Hendriks

Advertenties

Categorieën

%d bloggers liken dit: