130-dsc02258

De man zet de alpino af. Zijn gezicht verstrakt. Ineens verandert de sfeer bij monument. Hij haalt uit de binnenzak van zijn jas een witte zijden doek. Iemand uit zijn groep doet hetzelfde. De mannen kijken elkaar aan en schrijden nu dwars door de menigte naar de ingang van het monument.  De anderen volgen hen in deze mini-processie. De twee gaan de donkerte binnen en klimmen over het hek. Volgelingen persen zich samen in de kleine ingang, vrouwen drukken een kaars aan de borst, anderen houden een bloem boven hun hoofd. Niemand wil een glimp missen. Dan gaan de witte zijden shawls over hun hoofd en begint een liturgie. Maar welke? Is dit zo’n ordinaire verkleedpartij waarbij buikige vijftigers zich in een Romeins soldatenpak hijsen om met Gammazwaarden elkaar achterna te zitten? Daar is de ernst te groot voor. Hier gebeurt iets.  Op de gezichten van de aanwezigen is een doorleefde intensiteit zichtbaar.

137-dsc02266

Er wordt een groot waxinelicht – ter grootte van een kleine appeltaart – aangestoken en teksten uitgesproken, bloemen en oorkondes neergelegd. Handen gaan in de lucht als bij een echte flamen, een priester uit het oude Rome.

136-dsc02264-kopie

Wordt hier heimelijk -want deze opvoering heeft iets illegaals- eer aan Caesar betuigt? Is er onder de oppervlakte van twintig eeuwen gestolde herinnering toch nog de levende hartslag van een verborgen cultus? Vreemd is het wel. Na deze schielijke ceremonie arriveren er weer andere groepen die bloemen brengen bij ‘het graf’.  Het ‘bedankt voor die Blumen’ geldt niet alleen bij de collega Pontifex Maximus aan het Sint Pieterplein 1.a , ook bij de eerste Pontiff zou er inmiddels wel een bedankje af kunnen. Wat zou Caesar hebben gezegd?

096-dsc02219-kopie

Alle foto’s (c) Tommie Hendriks